Bakterije

Specifičan mehanizam delovanja koloidnog srebra odlikuje se inhibicijom respiratornih enzima bakterija tj. prokariotskih ćelija (slika - "Prokaryotic cell").Prokariotska ćelija Bakterije se pod dejstvom koloidnog srebra za nekoliko minuta "uguše", usled blokade ćelijskog disanja i organizam ih eliminiše iz tela preko eliminacionih sistema. Ceo proces ćelijskog disanja bakterijske ćelije se odvija u ćelijskom zidu (slika - "Prokaryotic Cell Structure"), za razliku od ćelija našeg organizma gde se taj proces odvija unutar same ćelije u mitohondrijama. Koloidno srebro ne ispoljava toksično dejstvo na ćelije tkiva i organa našeg organizma (slika - "Eukaryotic cell"), jer su procesi i mehanizmi pomoću kojih ćelije višećelijskih organizama "uzimaju" kiseonik sasvim drugačiji od mehanizma bakterijskih, tj. prokariotskih ćelija.

Bakterije ne mogu da razviju rezistenciju (otpornost) na koloidno srebro, kao što je slučaj sa klasičnim antibioticima. Za razliku od klasičnih antibiotika, koloidno srebro je u potpunosti netoksično i na lak način se izbacije iz organizma u ne promenjnom stanju. Slučajevi argirije, koji su zabeleženi, uglavnom su nastajali kao rezultat preteranog unošenja AgNO3 (srebro-nitrata) i sličnih toksičnih srebrnih soli u količinama koje višestruko nadmašuju preporučene oralne doze unosa koloidnog srebra. Prokariotska ćelijaMehanizam izbacivanja koloidnog srebra i srebra unetog u formi soli (srebro u jonskom obliku) je drastično različit.

Gljivice

Kod gljivica koje su povezane u kolonije, srebro djeluje na sličan način kao što deluje na bakterije. Koloidno srebro blokira razmnožavanje gljivica i plesni.